Κυριακή Θεοδώρου Το μουσείο Μητροπολιταν της Νέας Υόρκης καμαρώνει γιατί μέσα στα πολύ ιδιαίτερα και σπουδαία αγάλματα του έχει το Ελληνικό άγαλμα του Πρωτεσιλάου. Αν και στην μυθολογία με το όνομα Πρωτεσίλαος αναφέρεται ο Θεσσαλός ήρωας γιός του Ιφικλου και της Αστυόχης, ο Όμηρος τον θεωρεί ένα από τους μνηστήρες της Ωραίας Ελένης και γι' αυτό έλαβε μέρος στην εκστρατεία κατά της Τροίας με 40 πλοία. Μάλιστα τον αναφέρει δύο φορές στην ραψωδία Β και Ν. Τότε επικρατούσε ένας χρησμός σύμφωνα με τον οποίο ο πρώτος που θα έβγαινε και θα πατούσε το πόδι του στην γη της Τροίας θα πέθαινε. Ο πολυμήχανος Οδυσσέας ήταν ο πρώτος που κατέβηκε αλλά συγχρόνως πετούσε στο χώμα την ασπίδα του. Έτσι αντί να πατήσει στο χώμα προσγειώθηκε πάνω στην ασπίδα του. Ο Πρωτεσίλαος όμως θεώρησε τον Οδυσσέα ότι ήταν ο πρώτος όπου θα επαληθευόταν ο χρησμός... έτσι πήδηξε αμέσως μετά από αυτόν... Στην πρώτη συμπλοκή με τους Τρώες... σκότωσε πολλούς αλλά σύντομα τον πέτυχε το δόρυ του Έκτορα και έπεσε νεκρός. Ο θάνατος του λύπησε πολύ τους Αχαιούς γιατί γνώριζαν ότι έφυγε αμέσως την επομένη του γάμου του για να πάει να πολεμήσει. Αλλά και οι θεοί λυπήθηκαν πολύ την γυναίκα του Λαοδάμεια και τον πήγαν πίσω για να τον δει. Εκείνη νόμιζε ότι γύρισε νικητής από τον Τρωικό πόλεμο και ήταν πολύ χαρούμενη. |
Έκλαιγε λοιπόν απαρηγόρητη κάθε μέρα έως ότου ο πατέρας της ανησύχησε πολύ για την συμπεριφορά της αυτή. Διέταξε να καταστρέψουν το άγαλμα στην φωτιά... αλλά δεν είχε υπολογίσει τα βαθιά αισθήματα της κόρης του για τον άντρα της... και έπεσε και εκείνη μέσα στην φωτιά για να είναι παντοτινά μαζί.
Μετά τον θάνατο του ο Πρωτεσίλαος λατρευόταν σαν σπουδαίος ήρωας στον Ελεούντα της χερσονήσου της Θράκης, όπου βρισκόταν ο τάφος του. Τα αφιερώματα ήταν πολλά και πλούσια, και καθημερινά αυξανότανε. Τον 5ο αιώνα πΧ λεηλατήθηκαν κατά τους Περσικούς πολέμους. Οι Έλληνες όμως αυτό το θεώρησαν μεγάλη προσβολή για τον ήρωα τους. Έτσι συνέλαβαν τον σατράπη και τον εκτέλεσαν. Μάζεψαν όλα τα λεηλατημένα αφιερώματα και τα επέστρεψαν πίσω στον τάφο.
Ο Μέγας Αλέξανδρος αναφέρεται ότι στην εκστρατεία του κατά των Περσών ξεκίνησε και προσέφερε θυσία πάνω στον τάφο του ελπίζοντας να αποφύγει την μοίρα του Πρωτεσιλάου όταν θα πρώτο πατούσε το πόδι του στην Ασία.
Τον 3 ο μΧ αιώνα ο Φιλόστρατος περιγράφει το γεγονός.
Η αρχαιολογία τον έχει τιμήσει ήδη γιατί στις ανασκαφές έχουν βρεθεί προτομή, νομίσματα και το περίφημο άγαλμα για το οποίο η ανθρωπότητα είναι περήφανη...