20140214
Πηγή: Αγοριανίτικο Βήμα [περιοχή Δομοκού] Φύλλο 71Νοέμβριος 2013 – Ιανουάριος 2014
Η πόλη των Φαρσάλων έζησε στις 11.08.2013 μία μοναδική ιστορική στιγμή, καθώς σύσσωμη υποδέχτηκε τον ορειχάλκινο ανδριάντα του μεγαλύτερου ήρωα της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας, του Αχιλλέα.
Ο Δήμος Φαρσάλων διοργάνωσε εορταστικές εκδηλώσεις τιμής για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, στις οποίες κατέστησε κοινωνούς όλες τις δυνάμεις της πόλης, ώστε η γιορτή να γεννηθεί από τα σπλάχνα της και να επιστρέψει ως δώρο σε αυτή... Από την ιστορία γνωρίζουμε ότι:
Ο Πηλέας, ο πατέρας του Αχιλλέα, ανέθεσε τη διαπαιδαγώγηση του γιού του στον Κένταυρο Χείρωνα, ο οποίος διέμενε στο όρος Πήλιο. Εκεί ο Αχιλλέας διδάχθηκε την ιατρική, τη μουσική, αλλά και την τέχνη του πολέμου, του κυνηγιού και του δαμάσματος των αλόγων.
Οι υψηλές αρετές τις οποίες απέκτησε τον βοήθησαν να διακριθεί και να αναγνωρισθεί ως αρχηγός του ελληνικού στρατού στον Τρωικό Πόλεμο.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε μία από τις πολλές εκδοχές του μύθου βάσει του οποίου έγινε άτρωτος. Η μητέρα του Θέτις, για να τον καταστήσει αθάνατο, τον βύθισε στα φονικά μαγικά νερά του ποταμού Στύγα. Έτσι έγινε άτρωτος, εκτός από το σημείο εκείνο που τον κρατούσε, το οποίο παρέμεινε τρωτό και γνωστό μέχρι και σήμερα ως «αχίλλειος πτέρνα» [όρος που σημαίνει το ευαίσθητο και ευάλωτο σημείο κάποιου].
Πρέπει όλοι να συγχαρούμε το Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο, που τοποθέτησε το άγαλμα του Θεσσαλού μυθικού ήρωα σε περίοπτη θέση της πόλης των Φαρσάλων, στην πλατεία Δημαρχείου. Η απουσία της εικόνας του Αχιλλέα από τη γενέτειρα πόλη του, υπήρξε όλα τα νεότερα χρόνια, ιδιαιτέρως αισθητή.
Εδώ πρέπει να συγχαρούμε ιδιαίτερα και τον Αλτίν Πατσέλη από την Αλβανία, ο οποίος μελέτησε τον Όμηρο και πέτυχε κάτι το ανώτερο και έλαβε το πρώτο βραβείο μεταξύ των διαγωνιζομένων καλλιτεχνών ... και του δόθηκε εντολή από το Δήμο, να φιλοτεχνήσει το άγαλμα.