Ακολουθήστε μας στο Facebook
Συμβούλιο για τον Αχιλλέα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΜΕΙΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Καθηγητής Δημήτρης Μπριάνας: Μήνυμα στο νέο Συμβούλιο για τον Αχιλλέα

7/19/2017

0 Comments

 
Αθήνα 15.07.2017

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Καθώς σε λίγες μέρες τελειώνει η παραμονή μου στην Ελλάδα και επιστρέφω στην Αμερική, θα ήθελα με το μήνυμά μου αυτό μαζί με τα συγχαρητήριά μου για την θετική σας ανταπόκριση να αναλάβετε εθελοντικά δράση για την προώθηση ενός έντιμου και μεγάλου στόχου, να σας αποχαιρετήσω εγκαρδίως και να ευχηθώ ολόψυχα καλή επιτυχία στο έργο του νέου Συμβουλίου για τον Αχιλλέα. Από πόσα ακούσθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης, αλλά και στις μετέπειτα επαφές μας, προκύπτει η διαπίστωση ότι έχουμε ένα καλό δυναμικό στην νέα ομάδα.

Στη συνάντησή μας της 24ης Ιουνίου 2017 στο Ξενοδοχείο Φθία στη Λαμία υλοποιήθηκε ένας από τους στόχους μας να ανανεώσουμε το Συμβούλιο με στοιχεία που διαμορφώνουν μία νέα προοπτική. Η ομάδα αποτελείται από στελέχη που ζουν στα ιερά χώματα της Φθίας και έχουν άμεση και καθημερινή επαφή με τοπική κοινωνία και τις αρχές. Εμείς οι υπόλοιποι που ζούμε μακριά, παραμένουμε φίλοι και υποστηρικτές στην προσπάθειά σας, έτοιμοι να συμβάλλουμε εάν και εφ’ όσον χρειαστεί.

Ο στόχος παραμένει αναλλοίωτος: Να καταφέρουμε να βρούμε τα ανάκτορα του μακρινού προγόνου μας, του Αχιλλέα, του Βασιλιά της Φθίας και πρωταγωνιστή της Ιλιάδας. Στην πορεία μας όμως αυτή, σ’ αυτό το υπέροχο ταξίδι, καλούμαστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν,  ώστε να διαμορφώσουμε τις βέλτιστες προϋποθέσεις και όρους. Να αναδειχτεί ο Αχιλλέας στο ύψος που του αναλογεί και να αποκαταστήσουμε σταδιακά το παρατηρούμενο απογοητευτικό έλλειμμα.  Να φέρουμε κοντά μας τους κατάλληλους ανθρώπους που έχουν τη θέληση και την ικανότητα να συμβάλουν στο μεγάλο μας εγχείρημα. Να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και κάθε εμπλεκόμενο από τις αρχές.

Με την έγνοια για την διασφάλιση της καλής πορείας της νέας ομάδας, φίλες και φίλοι, επέτρεψα στον εαυτό μου μία κίνηση με τον αριστίδην διορισμό ενός αρχικού σκελετού διοίκησης της νέας ομάδας που παρακαλώ να δεχθείτε και να στηρίξετε. Έτσι λοιπόν μετά από σχετική διαβούλευση, ορίζουμε ως Πρόεδρο του νέου Συμβουλίου το Σπύρο Μπαϊκούση Εκπαιδευτικό – Αρχαιολόγο από τη Μελιτέα, το Νίκο Κοντογιάννη, Εκπαιδευτικό από τη Λαμία, ως Αντιπρόεδρο και το Γιάννη Παπαγιάννη, επιχειρηματία από το Δομοκό, ως Γενικό Γραμματέα. Λοιποί ρόλοι και αρμοδιότητες μπορεί να ανατεθούν στη συνέχεια. Εν ευθέτω χρόνω και εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο, μπορεί η συγκρότηση του Συμβουλίου σε Σώμα να συντελεσθεί με διαδικασία εκλογών.

Καλή δύναμη, καλή επιτυχία.
0 Comments

OTHRIS - Mount of Titans

7/19/2017

0 Comments

 
​Η Όθρυς αποτελεί τη μυθική κατοικία των Τιτάνων. Σε αυτό το βίντεο παρουσιάζουμε τις υπόγειες και επίγειες ομορφιές της. Οι λίμνες Ζερέλια, δημιουργημένες από πτώση μετεωρίτη", η Τιτανοσπηλια και η Νεροσπηλιά αποτελούν τα βασικά προβαλλόμενα στοιχεία.
0 Comments

Πρακτικά συνεδρίασης 24/6/2017

7/19/2017

0 Comments

 

​

​THE ACHILLES FOUNDATION
Picture

​

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ
​1020 U.S. Route 2,   Randolph,
​NH 03593, USA
www.achillesfoundation.org
Mob. GR: mob: 6946775858 
           
 E-Mail:   jamesgbrianas@gmail.com
Γραφείο Αθηνών: Φωκίωνος Νέγρη & Σκοπέλου 1,
11361, Ελλάδα
​www.councilofachilles.org
Τηλ. [0030] 210 8221788 κιν. [0030] 6944 44 2875 

E-Mail: gnapostol@gmail.com

Πρόσκληση - πρόγραμμα

Ελάτε μαζί μας σε μια συνάντηση Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 στο ξενοδοχείο  Φθία στην ανατολική πλευρά της Λαμίας.

1) 9: 00-10: 00 Πρωινό (δωρεάν)

2) 10: 00-12: 00 Ομαδική συζήτηση
     Α) διανομή της έκθεσης της διάσκεψης των 150 σελίδων του 2014.
     Β) ανοικτή συζήτηση για μελλοντικά σχέδια
     Γ) ταυτοποίηση ειδικευμένου αρχαιολόγου (-ων)  και ομάδας.
     Δ) μελλοντικές περιηγήσεις στην πατρίδα του Αχιλλέα
     Ε) προσκύνημα στην Τροία και τον τάφο του Αχιλλέα το 2020.

3) 12: 00-15: 00 επίσκεψη στο Λιμογάρδι, 
τοποθεσία του φρουρίου Ναρθάκιον με την πανοραμική θέα στον κόλπο του Μαλιακού. Θα προσφερθεί δωρεάν γεύμα.


Πρακτικά συνεδρίασης

Στις 24.06.2017 και ώρα 10:00 στο Ξενοδοχείο Φθία της Λαμίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μετά από σχετική πρόσκληση του Achilles Foundation, USA και του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα, Ελλάς.
Αφού προσφέρθηκε πρωινό στους συμμετέχοντες. ορίστηκαν τα θέματα ημερήσιας διάταξης της συνάντησης:
⦁ Ομιλία του καθηγητή Δημήτρη Μπριάνα
⦁ Παρουσίαση και διανομή του βιβλίου με τίτλο «Έκθεση επί του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Αχιλλέα»
⦁ Ομιλίες – παρεμβάσεις συμμετεχόντων
⦁ Συγκρότηση ομάδας που θα συντονίσει τις μελλοντικές ενέργειες
⦁ Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ναρθακίου στο χωριό Λιμογάρδι
⦁ Παράθεση γεύματος 

Read More
0 Comments

Χρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου ΙΙ

7/8/2017

0 Comments

 
Από τον Γ. Αποστολόπουλο

Είχα διαμορφώσει τη σθεναρή εντύπωση ότι ο Τρωικός Πόλεμος έλαβε χώρα κάπου μεταξύ 1150 και 1200π.Χ. Προσφάτως, φίλος εκπαιδευτικός [μαθηματικός] που παρακολουθεί τη δράση του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα, παρουσίασε υπολογισμούς βασιζόμενους σε στοιχεία μαθηματικών και αστροφυσικής καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο τρωικός πόλεμος ανάγεται στο απώτερο παρελθόν και δη, πιο πίσω από το 3000 π.Χ.!

Στην πρόσφατη συνάντησή μας  στη Λαμία, 24 Ιουνίου 2017,  βρήκα την ευκαιρία να συζητήσω κατ’ ιδίαν το ζήτημα αυτό με τον αγαπητό κ. Αθανάσιο Καρατόλια [Λάρισα – Φάρσαλα], σπουδαίο μελετητή των θεμάτων που μας απασχολούν, και έδειξε να αποδέχεται αυτό τον προβληματισμό και έθεσε στην διάθεσή μας σχετικό υλικό, αποσπάσματα του οποίου παραθέτω ευθύς αμέσως:
Picture

Read More
0 Comments

Ομηρικές πηγές Σπερχειού – Αχιλλέα

7/8/2017

0 Comments

 
Με πληροφορίες, από το : mavrilo.gr, wikipedia
EMAIL: lamianow.gr@gmail.com
Φωτογραφίες, ρεπορτάζ : Λίλιαν Χαχοπούλου
Picture
Το Μαυρίλο είναι ένα ορεινό χωριό (σε υψόμετρο 920 μέτρων) το οποίο βρίσκεται στην πλαγιά του Βελουχιού. Το χωριό βρίσκεται οδικώς 65 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας και 25 χιλιόμετρα ανατολικά του Καρπενησίου. Είναι Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού.
Η αρχική ονομασία ήταν Κορυφές (λόγω θέσης κάτω από τις βουνοκορφές του Βελουχιού) αλλά επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετονομάστηκε σε Μαυρίλο (έχει αναφερθεί και ώς Μαυρίλλο, Μαυρίλου, Μαβρήλον και Μαυρίλω). Υπάρχουν δύο υποθέσεις για την προέλευση του ονόματος. Ότι το Μαυρίλο σημαίνει η τοποθεσία εκεί όππου κατασκευάζεται η Μαύρη-ύλη, δηλαδή η μπαρούτη: λόγω των μπαρουτόμυλων που υπήρχαν στο χωριό. Η άλλη εκδοχή είναι ότι Μαυρίλο ονομάζεται λόγω των σκουρόχρωμων δασών-λόγγων που περιβάλλουν το χωριό (κυρίως από δάση μελανής-σκούρας ελάτης).  

Το χωριό είναι γεμάτο πηγές, αυλάκια και ρυάκια τα οποία χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν όχι μόνο για πότισμα αλλά ως κινητήρια δύναμη των νερόμυλων για το άλεσμα αλευριού και την κατασκευή μπαρούτης. Η κύρια πηγή του χωριού ονομάζεται Γκούρα (η λέξη αυτή στα Σλαβικά σημαίνει μεγάλη πηγή) και αποτελεί μία από τις πηγές του Σπερχειού ποταμού.

Read More
0 Comments

Αχιλλέας: Μουσείο Τεγέας

7/8/2017

0 Comments

 
Picture
Ο Αχιλλέας που σέρνει τον Έκτορα γύρω από τα τείχη της Τροίας
0 Comments

ΑΔΑΜΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

7/1/2017

0 Comments

 
Μέλος του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα, Καθηγητής Φιλολογίας, Αρχαιολόγος
PictureΚομποτάδες
​Αγαπητοί φίλοι, θα  επιθυμούσα  σήμερα  να βρίσκομαι ανάμεσά  σας, να  σας  δω από  κοντά, ν' ακούσω  τις  προτάσεις  σας  και  να συνεισφέρω, από  την  πλευρά  μου,  στην  αναζήτηση  της  ομηρικής Φθίας, πατρίδας  του  Αχιλλέα, όμως  οι υποχρεώσεις  μου δεν  μου  το επιτρέπουν.

Πιστεύω  ότι  οι  προσπάθειές  μας για τον εντοπισμό  του  ειδικού  χώρου  της  ομηρικής  μαρτυρίας (της  Φθίας και  του  ανακτόρου) θα  αποδώσουν  καρπούς μόνο αν καταφέρουμε να συντονίσουμε, στο  κοινό  έργο, όλους  όσους  έχουν  την  όρεξη να  μελετήσουν  από  κοντά  τις  υποψήφιες αρχαιολογικές  θέσεις.

Σ'  αυτή  την  κατεύθυνση πολύτιμη  βοήθεια  μπορεί  να  προσφέρει  και  η αρχαιολογική  υπηρεσία  με  τις πληροφορίες  που  συγκεντρώνει  από  τις  ανασκαφές και οι εξειδικευμένοι  μελετητές  που μπορούν  να προσεγγίσουν  τα  ομηρικά  κείμενα  με ανοιχτό  μυαλό.

Προσωπικά θεωρώ  πολύ  σημαντικό τεκμήριο το  νεκροταφείο  στους  Κομποτάδες, με  βάση  τις  υπάρχουσες  ενημερώσεις  για  τα  ευρήματα  που  βρέθηκαν  εκεί (κα Καράντζαλη Ε. σελ 51 πρακτικά 5ου συνεδρίου  Φθιωτικής  Ιστορίας), γιατί συμπληρώνει, μαζί  με  τους  τάφους  στο  Αρχάνι και τις  υπόλοιπες  θέσεις,  το  μυκηναϊκό  παρελθόν  της  κοιλάδας  του  Σπερχειού  και  εμμέσως τεκμηριώνει  την  ύπαρξη ενός ισχυρού μυκηναϊκού  κέντρου  ή  ισχυρών  μυκηναίων  αρχόντων,  που  είχαν  μόνιμες  εγκαταστάσεις, σε  αυτή  τη  ζώνη .

Ένα  δεύτερο σημαντικό  στοιχείο  είναι η διερεύνηση της ομηρικής  αναφοράς για τις  πηγές  του  Σπερχειού, όπου  ο  οίκος  του  Πηλέα είχε  "βωμό και κτήμα " (γινόντουσαν δηλαδή τελετές ενηλικίωσης και  θυσίες),  ένα  στοιχείο  που αξίζει να  διερευνηθεί.

Το  γεωανάγλυφο της  κοιλάδας  μας  κατευθύνει στο  βάθος  της, από  τον  Άγιο  Γεώργιο  και  πάνω, προς το Παλιόκαστρο και κυρίως στην Πιτσιωτά  όπου συγκροτούνται οι βασικές  ροές και  παρακειμένως  υπάρχουν  εύφορα λιβάδια μέχρι  σήμερα, όμως δεν έχουν  γίνει  ειδικές έρευνες (παρότι  υπάρχουν  κεραμικά κατάλοιπα).

Ένα  άλλο  στοιχείο  που χρειάζεται  περισσότερο μελέτη, προκειμένου  να συνεισφέρει στην έρευνά  μας, είναι  ο  θεσμός  των  Αμφικτυονιών (οι  ρίζες, η δομή, οι  αξίες  και οι  συμμετέχοντες). Το  ομηρικό  κείμενο δείχνει  να  γνωρίζει τέτοιου  είδους  ενώσεις που  εμπνέονταν  από κοινές  λατρείες, αξίες, την κοινή καταγωγή και τη στρατιωτική αλληλοϋποστήριξη.

Ο  Αχιλλέας  ηγείται πιθανόν ενός τέτοιου  στρατεύματος, γιατί  φέρει  δύο  ονόματα "Μυρμιδόνες" και  "Έλληνες", μάλιστα η  δεύτερη ονομασία  είναι  στενά  συνδεδεμένη με  τον  βασικό  εθνικό  μύθο του γενάρχη "Έλληνα", αδελφού  του  Αμφικτύονα. Ηγείται λοιπόν μιας  ιδιαίτερης αξιόμαχης ομάδας που  κατέχει  το  πελασγικό  Άργος, λατρεύει  τον πελασγικό  Δία, έχει  βασιλική  έδρα  στη εύφορη Φθία,  διοικεί  την  ορεινή χώρα  των Δολόπων (ο Φοίνικας) και την "ευρύχωρη" Ελλάδα (πόλη  ή  περιοχή;). Η  περιοχή εκτείνεται σε  μεγάλο γεωγραφικό  βάθος  από  την  θάλασσα  και  τον  Μαλιακό  κόλπο.

Κανείς  δεν  μπορεί  να  αποκλείσει την  εκδοχή στην  κοιλάδα  του  Σπερχειού  να  βρισκόταν  μόνο  η  Ελλάδα  και  η  Φθία  να βρισκόταν πιο  βόρεια (αφού  και  ο  Νεοπτόλεμος εγκαταστάθηκε  βορειότερα), όμως  υπάρχουν  ελάχιστα  ευρήματα για  να  ερευνηθούν.

Βέβαια  η  επιστημονική  έρευνα  δεν  πρέπει  να  έχει  προκαταλήψεις  και  στερεότυπα όταν  μάλιστα  απουσιάζουν  αξιόπιστα  ευρήματα και δεδομένα.

 Ελπίζω λοιπόν μια  μέρα η  αρχαιολογική  σκαπάνη να  φέρει  στο  φως  το  ανάκτορο του  μεγάλου ομηρικού ήρωα  και  όλοι  εμείς  να έχουμε συμβάλλει  σ'  αυτό.

0 Comments

    Κατηγορίες

    All
    Γενικά
    Επιπτώσεις
    Θαυμακία
    Κοιλάδα Σπερχειού
    Πελασγία
    Συνέδριο Ιούνιος 2014
    Φάρσαλα


    Αρχείο

    February 2023
    September 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    November 2021
    February 2021
    November 2020
    May 2020
    August 2019
    July 2019
    January 2019
    December 2018
    April 2018
    July 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    July 2015
    April 2015
    September 2014
    August 2014
    July 2014


    Σύνδεσμοι

    Achilles Foundation Florida
    SkamnosVoice

    Χορηγοί

    Picture
    Picture

    Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού

    Picture

    Πνευματικό Κέντρο Σταυρού

    Picture

    Υποστηρικτές

    Picture
    Picture
Συμβούλιο για τον Αχιλλέα © 2014 - 2023
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος