Ακολουθήστε μας στο Facebook
Συμβούλιο για τον Αχιλλέα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΜΕΙΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ-ΑΝΘΡΩΠΟΓΟΝΙΑ-ΕΛΛΗΝ-ΕΛΛΑΣ

4/30/2015

0 Comments

 
kataklismos-anthropogonia-ellin-ellas.pdf
File Size: 1702 kb
File Type: pdf
Download File

Σπυρίδων Μπαϊκούσης, MSc Αρχαιολόγος


ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ-ΑΝΘΡΩΠΟΓΟΝΙΑ-ΕΛΛΗΝ-ΕΛΛΑΣ


   Ένας από τους πιο σημαντικούς μύθους των Ελλήνων, που ξεπερνά τα όρια των τοπικών παραδόσεων και συνδέει όλους τους Έλληνες, είναι ο μύθος του κατακλυσμού[1] και της ανθρωπογονίας που αφορά τον πρόγονο και γενάρχη τους, τον Έλληνα, στον οποίο και όφειλαν το κοινό εθνικό τους όνομα[2].

   Από τον κατακλυσμό διασώθηκαν μόνο ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα, αφού προσάραξαν με το πλοίο τους στην κορυφή της Όθρυος ή του Παρνασσού ή στη Δωδώνη, και στη συνέχεια γέννησαν[3] τον Έλληνα, τον Αμφικτύωνα[4], την Πρωτογένεια[5], την Πανδώρα[6] και τη Θυία[7].  Ο πρωτότοκος γιος τους, ο Έλλην, εγκαταστάθηκε στη Φθία[8], ίδρυσε την πόλη Ελλάδα, και από το γάμο του με τη νύμφη Οθρυίδα ή Ορσυίδα απέκτησε 3 γιους, τον Δώρο, τον Αίολο και τον Ξούθο[9] από τους οποίους κατάγονται τα διάφορα Ελληνικά φύλα.  Οι Δωριείς από τον Δώρο, οι Αιολείς από τον Αίολο και από τα παιδιά του Ξούθου, Ίωνα και Αχαιό, οι Ίωνες και οι Αχαιοί αντίστοιχα[10].  Έτσι δικαιολογημένα ο Έλλην θεωρήθηκε ως πρόγονος όλων των Ελλήνων και ότι από αυτόν πήραν το όνομά τους[11].  

Picture

   Με βάση τον παραπάνω μύθο και από αναφορές αρχαίων πηγών, όπως του Ομήρου[12], του Θουκυδίδη[13], του Αριστοτέλη[14], του Δικαίαρχου[15], του Στράβωνα[16] και του Παυσανία[17], προέκυψε ένα ιστορικό και αρχαιολογικό πρόβλημα σχετικά με την «Ελλάδα», την έδρα του Έλληνα.  Το πρόβλημα αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει βρει τη λύση του, αλλά αντίθετα περιπλέχτηκε περισσότερο, αφού, αν εξαιρέσουμε κάποιες θεωρητικές προσεγγίσεις που έγιναν στις αρχές του 20ου αιώνα, από Έλληνες και ξένους ερευνητές, καμία οργανωμένη προσπάθεια δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση, δηλ. τον εντοπισμό αυτής της πόλης του Έλληνα. Το δεδομένο όμως από τις μαρτυρίες των αρχαίων πηγών ότι η γυναίκα του Έλληνα ήταν η Οθρυίδα, δηλ. μια νύμφη της Όθρυος, και ότι η πόλη που ίδρυσε τοποθετείται στη Θεσσαλία, μας οδηγεί να ερευνήσουμε προς την κατεύθυνση της Νότιας Θεσσαλίας, περιοχή που στην αρχαιότητα ορίζεται ως Αχαΐα Φθιώτιδα.


ΑΡΧΑΙΟΙ  ΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ  «ΕΛΛΑΔΑ»

ΟΜΗΡΟΣ

Στον Όμηρο και συγκεκριμένα στην Ιλιάδα έχουμε τις πρώτες αναφορές στην «Ελλάδα»:

1)        Στη Β ραψωδία της Ιλιάδας, «στον κατάλογο των νεών», δηλ. στον κατάλογο των πλοίων, των λαών και των ηγεμόνων που πήραν μέρος στην εκστρατεία της Τροίας, και στους στίχους 681-685, ο ποιητής αναφέρει ότι ο Αχιλλέας με 50 πλοία ήταν αρχηγός αυτών που κατοικούσαν στο Πελασγικό Άργος, την Άλο, την Αλόπη και την Τραχίνα καθώς και εκείνων που ήταν από τη Φθία και την Ελλάδα με τις όμορφες γυναίκες και που ονομάζονται Μυρμιδόνες-Έλληνες και Αχαιοί[18]. 

Read More
0 Comments

Εντυπωσιάζει το Ασκληπιείο στον Άγιο Κωνσταντίνο, κορυφώνονται οι ενέργειες για την ανάδειξή του 

4/30/2015

0 Comments

 
Μια ξεχωριστή εμπειρία βίωσαν οι 300 παρευρισκόμενοι το βράδυ της Τετάρτης 22 Απριλίου 2015 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, στην εξαιρετική ομιλία της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας κας Μαρίας-Φωτεινής Παπακωνσταντίνου, με τίτλο «ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΤΟΥ ΔΑΦΝΟΥΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ. Δυνατότητες και προοπτική ανάδειξης», την οποία διοργάνωσε ο Εξωραϊστικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Λαμίας.
Picture
Η κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Δήμου Λαμιέων
Η ανασκαφέας παρουσίασε με την συνοδεία πλούσιου εποπτικού υλικού το ιστορικό μιας συναρπαστικής ανασκαφής στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, εστιάζοντας στο κορυφαίο της εύρημα, το Ασκληπιείο του Δαφνούντος. Επίσης, αναφέρθηκε στην ιστορία της ιατρικής και στην λειτουργία των Ασκληπιείων στην αρχαιότητα και μοιράστηκε με το κοινό τις αγωνιώδεις προσπάθειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων για την διάσωση του μνημείου καθώς και το προσωπικό της όραμα για την ανάδειξή του, με την υλοποίησή ενός έργου πνοής για την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων. 

Read More
0 Comments

Περίληψη Ομιλίας:

4/30/2015

0 Comments

 
Picture

H μυκηναϊκή κατοίκηση στην κοιλάδα του Σπερχειού μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα στο πλαίσιο της αναζήτησης του βασιλείου του Πηλέα και του Αχιλλέα 

Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου
Προϊσταμένη ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων







Η κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού αποτελεί μια γεωγραφική ενότητα με σαφή όρια στο κέντρο του ελλαδικού ηπειρωτικού κορμού. Περικλείεται μεταξύ δύο σχεδόν παράλληλων, με κατεύθυνση από Δ προς Α, οροσειρών, της ΄Οθρυος στα βόρεια και της Οίτης στα νότια, η προέκταση των οποίων καταλήγει στα δυτικά στον Τυμφρηστό. Στη ρηγματική τάφρο μεταξύ των δύο οροσειρών, που συνεχίζει ανατολικά μέχρι τον Μαλιακό κόλπο, ρέει ο Σπερχειός.

Η κοιλάδα χωρίζει τη Θεσσαλία, της οποίας αποτελούσε στην αρχαιότητα το νότιο τμήμα, από την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα. Λόγω της θέσης και της μορφολογίας της αποτέλεσε ενδιάμεσο μεταξύ βορά και νότου, και φυσικό πέρασμα για την διακίνηση στρατών, αγαθών, ιδεών και πολιτιστικών ρευμάτων.


Read More
0 Comments

Νέα σύνθεση Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων

4/30/2015

0 Comments

 
Picture
Ορισμός της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας κας Μαρίας-Φωτεινής Παπακωνσταντίνου ως αναπληρώτριας της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΟΠΑΙΘ

Με αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά και του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη ορίστηκε η νέα σύνθεση των δύο νευραλγικής σημασίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και των νεώτερων μνημείων ανώτατων συμβουλίων του ΥΠΟΠΑΙΘ: του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και του ΚΣΝΜ (Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων).
Μεταξύ των αναπληρωματικών μελών του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων περιλαμβάνεται η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας κα Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, η οποία θα αναπληρώνει στις συνεδριάσεις, σε περίπτωση απουσίας της, την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Έλενα Κόρκα.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων λειτουργούν ως ανώτατα γνωμοδοτικά όργανα σε ζητήματα προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων και των νεώτερων μνημείων αντίστοιχα και γνωμοδοτούν για υποθέσεις μείζονος σημασίας, καθώς και για θέματα που παραπέμπονται σε αυτά από τον Υπουργό Πολιτισμού.


Read More
0 Comments

    Κατηγορίες

    All
    Γενικά
    Επιπτώσεις
    Θαυμακία
    Κοιλάδα Σπερχειού
    Πελασγία
    Συνέδριο Ιούνιος 2014
    Φάρσαλα


    Αρχείο

    February 2023
    September 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    November 2021
    February 2021
    November 2020
    May 2020
    August 2019
    July 2019
    January 2019
    December 2018
    April 2018
    July 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    July 2015
    April 2015
    September 2014
    August 2014
    July 2014


    Σύνδεσμοι

    Achilles Foundation Florida
    SkamnosVoice

    Χορηγοί

    Picture
    Picture

    Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού

    Picture

    Πνευματικό Κέντρο Σταυρού

    Picture

    Υποστηρικτές

    Picture
    Picture
Συμβούλιο για τον Αχιλλέα © 2014 - 2023
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος