http://www.tilestwra.com/i-nasa-epiveveose-oti-o-mithos-tou-odissea-ipirxe-stin-pragmatikotita/
Μια νέα απόπειρα χρονολόγησης των Ομηρικών Επών, η ακριβέστερη μέχρι στιγμής, συγκρίνει τα φυσικά φαινόμενα που περιγράφονται στα έπη με αστρονομικά φαινόμενα, και ελέγχει την ιστορική αλήθεια της αφήγησης. Αποτέλεσμα, ο εντοπισμός ημερομηνιών για συμβάντα που αποτυπώνονται στα έπη, και μια νέα αντίληψη για την ιστορικότητά τους, η οποία φιλοδοξεί να παρέμβει στο Ομηρικό ζήτημα. «Πιστεύουμε ότι ο μύθος εξυφαίνεται γύρω από πραγματικά γεγονότα», λέει ευθέως η κ. Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδήμα, καθηγήτρια Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Υπάρχει ιστορικός πυρήνας στον μύθο»
Το βασανιστικό ερώτημα είναι αν τα γεγονότα που περιγράφονται στα έπη είναι μεταφορικά ή κυριολεκτικά. Την απάντηση για την κ. Πρέκα-Παπαδήμα τη δίνει ο Πλούταρχος, ο οποίος εξηγεί ότι Φυσική Επιστήμη, Θεολογία και Μυθολογία ταυτίζονται στην Αρχαία Ελλάδα. «Το φαινόμενο στην Οδύσσεια το δημιουργεί η Αθηνά και στην Ιλιάδα ο Απόλλωνας. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ιστορικός πυρήνας στον μύθο», λέει η ίδια. Προς επίρρωσιν, αναφέρει την εμφάνιση μιας βροχής πεφταστεριών που περιγράφεται ως εξής: «Ως άρα οι ειπόντι επέπτατο δεξιός όρνις, κίρκος, Απόλλωνος ταχύς άγγελος· εν δε πόδεσσι τίλλε πέλειαν έχων, κατά δε πτερά χεύεν έραζε μεσσηγύς νηός τε και αυτού Τηλεμάχοιο».
α) Να δείξει σε μερικούς που θεωρούν ότι τα έπη του Ομήρου δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά μύθος. Το δυστύχημα είναι ότι τέτοιες απόψεις εκφέρονται και από ανθρώπους που λογίζονται κάπως ειδικοί. Το χειρότερο είναι ότι δείχνουν να αγνοούν ή να παραγνωρίζουν τις ανακαλύψεις του Σλήμαν στην Τροία, τις Μυκήνες και την Πύλο. Η πλέον σταθμισμένη και συνετή θέση είναι όμως, ότι τα έπη του Ομήρου περιλαμβάνουν μεν στοιχεία μυθολογίας ή δεισιδαιμονίας, όπως επί παραδείγματι η εμπλοκή των Θεών που παίρνουν το μέρος πότε του ενός και πότε το μέρος του άλλου από τους αντιμαχόμενους, αλλ’ ασφαλώς περιλαμβάνουν και στοιχεία Ιστορίας.
β) Συμβάλει στην χρονολόγηση για το πότε έλαβε χώρα ο Τρωικός Πόλεμος και εν συνεχεία η Οδύσεια