Ακολουθήστε μας στο Facebook
Συμβούλιο για τον Αχιλλέα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΜΕΙΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ντοκουμέντο με την ανακάλυψη του αρχαίου πολεμιστή της Πύλου

11/12/2016

0 Comments

 
Πηγή: Μηχανή του χρόνου
Συγκίνηση και δέος τη στιγμή που οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι βρίσκουν τον ασύλητο τάφο.
Βλέπουμε οπλισμό και το αμύθητης αξίας χρυσό περιδέραιο
1500 π.Χ., Καρλ Μπλέγκεν, Νέστορας, Όμηρος, Παλάτι του Νέστορα, περιδέραιο, Πύλος, Σάρον Στόκερ, Τζακ Ντέιβις, χτένες, Ωραία Ελλάς
Picture
​Ο «πολεμιστής της Πύλου» είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά ευρήματα παγκοσμίως. Οι πρώτες ανακοινώσεις της ανακάλυψης έγιναν τον Οκτώβριο του 2015, αλλά δυστυχώς λόγω της συγκυρίας και της τηλεοπτικής αδιαφορίας, δεν έτυχε πλήρους κάλυψης. Κάποια δημοσιότητα έδωσαν οι εφημερίδες και κυρίως το διαδίκτυο, αλλά περισσότερο ασχολήθηκαν τα αμερικανικά δίκτυα παρά τα ελληνικά.
Picture
Η ανακάλυψη των αμερικανών αρχαιολόγων συγκίνησε τη «Μηχανή του Χρόνου» κι έτσι αποφασίσαμε να φωτίσουμε την αρχαιολογική σκαπάνη στην Πύλο, που έφερε στο φως τον ασύλητο τάφο ενός αρχαίου πολεμιστή. Τα ευρήματα είναι αμύθητης αξίας και χρονολογούνται σε μια πανάρχαια εποχή πριν από τον Όμηρο! Επικεφαλής της ανασκαφής είναι ένα ζευγάρι Αμερικανών αρχαιολόγων: ο Τζακ Ντέιβις και η σύζυγός του, Σάρον Στόκερ. Εργάζονται στην περιοχή πολλά χρόνια και ερευνούσαν τα εδάφη γύρω από το παλάτι του Νέστορα το οποίο είχε βρεθεί το 1939 από τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, σε συνεργασία με τον αρχαιολόγο Καρλ Μπλέγκεν. Το Παλάτι του Νέστορα πήρε το όνομα του μυθικού βασιλιά της Πύλου, τον οποίο ο Όμηρος ανέφερε στην «Ιλιάδα» ως τον σοφό σύμβουλο του Αγαμέμνονα.
​Από το 1939 στην περιοχή γίνονταν εκτενείς έρευνες, στις οποίες δραστηριοποιούνταν πολλοί αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, απόφοιτοι του οποίου είναι και οι Ντέιβις και Στόκερ.

PictureΤο πολύτιμο χρυσό περιδέραιο που βρέθηκε στον τάφο της Πύλου...
Η ανακάλυψη του τάφου έγινε τυχαία Αρχικά σκόπευαν να ανασκάψουν άλλο οικόπεδο, αλλά λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών, κατέληξαν αλλού. Οι εργασίες ξεκίνησαν και οι αρχαιολόγοι ήλπιζαν ότι θα βρουν σπίτια ή καθημερινά αντικείμενα. Τα ευρήματα όμως ξεπέρασαν και τα πιο αισιόδοξα σχέδιά τους. Την ημέρα που ανακαλύφθηκε ο τάφος, οι Ντέιβις και η Στόκερ έλειπαν από την ανασκαφή. Έλαβαν μήνυμα από τη βοηθό τους που έγραφε απλώς ότι βρέθηκε χαλκός. Το μέταλλο σήμαινε ότι τα ευρήματα ήταν μεγάλης αξίας. Οι αρχαιολόγοι έσπευσαν στο σημείο και οι ανασκαφές ξεκίνησαν. Μετά από λίγες μέρες άρχισε να εμφανίζεται ένας λακκοειδής τάφος, που είχε μείνει ασύλητος για 3.500 χρόνια. Ο θησαυρός που έκρυβε μέσα ήταν ανυπολόγιστης αξίας.

Οι αρχαιολόγοι της Πύλου μίλησαν στη «Μηχανή του Χρόνου» για τα μοναδικά ευρήματα και τον «θησαυρό» που βρήκαν στο ασύλητο τάφο της Πύλου

Ο πολεμιστής με τις χτένες ​

Στον τάφο βρέθηκαν έξι περίτεχνες χτένες από ελεφαντόδοντο, καθώς και ένα χρυσό περιδέραιο αμύθητης αξίας. Τα ευρήματα γέννησαν πολλές απορίες. Μέχρι τότε όλοι οι τάφοι που είχαν ανακαλυφθεί ήταν μαζικοί, με αποτέλεσμα κανείς να μη γνωρίζει σε ποιο νεκρό ανήκε κάθε αντικείμενο. Έτσι, οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν ότι τα όπλα αφορούσαν αποκλειστικά τους άντρες, ενώ τα κοσμήματα και τα καλλωπιστικά αντικείμενα, όπως οι χτένες, ανήκαν στις γυναίκες.
Picture
Η χτένα από ελεφαντόδοντο
Στον τάφο της Πύλου όμως, ο νεκρός ήταν μόνο ένας και ήταν άνδρας. Ρωτήσαμε τι σχέση είχαν οι χτένες και τα ακριβά κοσμήματα με έναν πολεμιστή; Η αρχαιολόγος Σάρον Στόκερ έδωσε την εξής απάντηση: «Αυτό που μας δείχνει είναι ότι πρέπει να προσέχουμε πολύ όταν συγκρίνουμε τα ευρήματα με βάση τη σημερινή εποχή. Πρέπει να αναθεωρήσουμε σχετικά με το ποια αντικείμενα ταιριάζουν στο κάθε φύλο».

Σάρον Στόκερ και Τζακ Ντέιβις

Ο Τζακ Ντέιβις ξεκίνησε από τη δημοσιογραφία προτού στραφεί στις κλασικές αρχαιολογικές σπουδές. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και ως φοιτητής συμμετείχε σε ανασκαφές στην Κνωσσό και την Κέα. Έμεινε πολλά χρόνια στην Ελλάδα, μαθητεύοντας στην Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, πριν επιστρέψει στην Αμερική για να διδάξει.
Picture
Τζακ Ντέιβις
Οι έρευνές του στην Πύλο ξεκίνησαν το 1990. Στα μέσα της δεκαετίας άρχισε να ανασκαφές στην Αλβανία, μαζί με τη σύζυγό του, οι οποίες συνεχίστηκαν για μία δεκαετία, αλλά με συνεχείς και μεγάλες διακοπές. Υπήρξε διευθυντής της Αμερικάνικης Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα από το 2007 μέχρι και το 2012.
Picture
Σάρον Στόκερ
Με τη σύζυγο και συνεργάτιδά του, Σάρον Στόκερ, έχουν σπίτι στην Πύλο, όπου είναι εγκατεστημένοι σχεδόν μόνιμα. Γνωρίστηκαν σε ανασκαφή στην Ελλάδα, όταν η Στόκερ ήταν ακόμα φοιτήτρια. Η Στόκερ έχει ανασκάψει στην Αλβανία, από το 1996 μέχρι και το 2006. Από το 2011, διευθύνει τις ανασκαφές του πανεπιστημίου του Σινσινάτι στην Πύλο, οι οποίες γίνονται σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα και το Υπουργείο Πολιτισμού.
0 Comments



Leave a Reply.

    Κατηγορίες

    All
    Γενικά
    Επιπτώσεις
    Θαυμακία
    Κοιλάδα Σπερχειού
    Πελασγία
    Συνέδριο Ιούνιος 2014
    Φάρσαλα


    Αρχείο

    February 2023
    September 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    November 2021
    February 2021
    November 2020
    May 2020
    August 2019
    July 2019
    January 2019
    December 2018
    April 2018
    July 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    July 2015
    April 2015
    September 2014
    August 2014
    July 2014


    Σύνδεσμοι

    Achilles Foundation Florida
    SkamnosVoice

    Χορηγοί

    Picture
    Picture

    Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού

    Picture

    Πνευματικό Κέντρο Σταυρού

    Picture

    Υποστηρικτές

    Picture
    Picture
Συμβούλιο για τον Αχιλλέα © 2014 - 2023
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος