ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΑΪΚΟΥΣΗΣ, MSC. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΕΛΛΑΣ
ΜΕΡΟΣ Ι
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ, Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ - Η αρχή
Αποδεικτικά στοιχεία για την προέλευση των ονομασιών Ελλάς και Έλληνες προέρχονται από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς που δείχνουν την γενεαλογία της ελληνικής φυλής. Δεδομένου ότι η γραφή δεν αναπτύχθηκε στην Ελλάδα μέχρι τον 8ο αιώνα π.Χ., ήταν η «συλλογική μνήμη» του παρελθόντος που βρέθηκε στο μύθο και στους θρύλους, περνώντας από το γενιά σε γενιά, από πατέρα σε γιο, που μας δίνει κάποια κατανόηση της ελληνικής προϊστορίας. Μέσα από τη διάνοιά τους, ανέπτυξαν έναν λογικό τρόπο να εξηγήσουν τον φυσικό κόσμο γύρω τους, τη δημιουργία της γης και τις πολυάριθμες εκφάνσεις της, και τους αθάνατους θεούς που διάλεξαν πράξεις του εαυτού τους και του θνητού. Επίσης, ήταν μέσα από τη φαντασία τους ότι ήταν σε θέση να εξηγήσουν τα ανεξήγητα και να φέρουν τάξη στη ζωή και την καθημερινή ζωή. Ήταν αυτή η δύναμη του μυαλού και το θαρραλέο πνεύμα τους που έδωσε το μεγαλείο της δόξας που η Ελλάδα ήταν η δύναμη που επηρέασε τους μελετητές και τους σπουδαστές της ιστορίας παγκοσμίως.
Η γενεαλογία που καθιέρωσαν μπορεί να είναι κάπως συγκρίσιμη με αυτή που βρέθηκε στη Βίβλο, το πρώτο βιβλίο του Μωυσή, Γένεση, στην Παλαιά Διαθήκη. Και όπως στη Βίβλο, οι Έλληνες είχαν μια ιστορία μιας καταστροφικής πλημμύρας (μια τρίτη ιστορία πλημμυρών βρίσκεται στο σουμεριανό έπος του Γκίλγκαμες, 2.500 π.Χ.) που σχεδόν εξαφάνισε την ανθρωπότητα, εκτός από δύο ανθρώπους, τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα, τους οποίους ο Ολύμπιος θεός, ο Δίας (δηλ. Ένας αξιοσέβαστος πατέρας, ένας νομοθέτης) του είπε να κατασκευάσει μία σχεδία που θα του επέτρεπε να επιβιώσει από την πλημμύρα. Η σχεδία λέγεται ότι έχει προσγειωθεί στη οροσειρά της νότιας Ηπείρου ή στα όρη Όθρυος που συνορεύουν με τη νότια Θεσσαλία. Πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας και η Πανδώρα, ήταν αυτός ο Έλληνας από τον οποίο προέρχονταν τα ονόματα Ελλάς και Έλληνες και από την Πανδώρα υπήρχε ένα εγγόνι του Δευκαλίωνα με το όνομα Γκρέκος, ένα όνομα που δημιούργησε κάποια σύγχυση στην ονομασία του ελληνικού κράτους.
Η αρχαία χώρα της Θεσσαλίας
Αν ένας ή περισσότεροι από τους τόπους και τις τοποθεσίες που πρόκειται να εντοπίσουμε, μπορεί να θεωρηθεί το "Λίκνο του Ελληνισμού", έτσι και με μια μακροοικονομική έννοια μπορεί να γίνει η γη της Θεσσαλίας. Από την Θεσσαλία και την Κρήτη προέρχονται οι περισσότερες πληροφορίες για την πρώιμη ελληνική περίοδο των νεολιθικών χρόνων (7000-3000 π.Χ.). Είναι επίσης εδώ που πολλοί από τους μύθους και θρύλους της αρχαίας Ελλάδας προήλθαν - από τους αθάνατους θεούς του Ολύμπου στο όρος του Ολύμπου, που διασχίζει τη νότια Μακεδονία και τη βόρεια Θεσσαλία, στη γη των Τιτάνων και των Γιγάντων στα ανατολικά του όρους Όθρυς της Θεσσαλίας και στη γη των Νυμφών στο όρος Όσσα ανάμεσα σε δύο σειρές ιεραρχίας και τους πολλούς θνητούς ήρωες και τους μικρότερους θεούς, όπως ο Ασκληπιός των Τρικάλων, του οποίου τα ιερά (ιαματικά λουτρά) εισέρχονταν στην ηπειρωτική και την ασιατική Ελλάδα, ο Ιάσωνας του Βόλου των Αργοναυτών, ο Αχιλλέας της Φθίας και η φήμη του Τρωικού πολέμου στην Ελλάδα, καθώς και το όρος της Τραχίνης στη σύγχρονη Ηράκλεια (κοντά στη Λαμία και τις Θερμοπύλες) στην αρχαία νότια Θεσσαλία που ήταν η τελευταία κατοικία του Ηρακλή. Και πριν από την άνοδο της Αθήνας και της Σπάρτης, ήταν η Θεσσαλία με τα πλούσια αγροτικά εδάφη της και την φημισμένη ιπποτροφία που κατέχει εξέχουσα θέση στον ελληνικό κόσμο που βγαίνει από τους σκοτεινούς χρόνους της Ελλάδας τον 8ο και 7ο αιώνα π.Χ. Ο πλούτος των αριστοκρατικών τους οικογενειών αναγνωρίστηκε καλά όπως ήταν η στρατιωτική ανδρεία της περιοχής και οι πλούσιες γιορτές και η ζεστή φιλοξενία.
Τι λένε οι Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς για την Ελλάδα
Ο Ησίοδος (700 π.Χ.) στον "Κατάλογο των Γυναικών", που υπάρχει μόνο σε θραύσματα, περιγράφει τη γενεαλογία του Έλληνα που τον χαρακτήριζε ως πολεμιστή ήρωα από τη γενιά του Δευκαλίωνα. Ο Θουκυδίδης (420 π.Χ.) περιγράφει τον Έλληνα ως γιο του Δευκαλίωνα στη Φθιώτιδα, ο Παυσανίας (150 μ.Χ.) που αναφέρεται στην «Ελλάδα» της Θεσσαλίας ως θεμελίωση της ελληνικής φυλής. Χωρίς αναφορά από το Στράβωνα ή άλλους αρχαίους συγγραφείς (αλλά από μερικούς πρόσφατους συγγραφείς), ένας τρίτος τόπος αξιώνει τον τίτλο της «Ελλάδας». Βρίσκεται στο δυτικό άκρο του ποταμού Σπερχειού, νοτιοδυτικά της πόλης Σπερχειάδα, στην τοποθεσία Ελληνικά στην Άνω Φτέρη.
Ενώ η ετυμολογία του ονόματος «Ελλάς» γίνεται ξεκάθαρη, το όνομα της Γραίσια -Graecia δεν είναι. Ήταν οι Ρωμαίοι που ονόμασαν τους Έλληνες Graeci. Ο Αριστοτέλης (320 π.Χ.) δήλωσε ότι στην αρχαιότητα οι Γραικοί κατοικούσαν στην περιοχή γύρω από το ιερό της Δωδώνης και του Αχελώου ποταμού στη βορειοδυτική Ιόνια πλευρά της Ελλάδας στην περιοχή της Ηπείρου. Από εκεί, υποτίθεται ότι οι Ιταλοί στην αντίθετη πλευρά του Ιονίου υιοθέτησαν το όνομα των Γραικών για όλη τη γη των Ελλήνων. Ο Στέφανος Βυζάντιος (550 μ.Χ.), που αναφέρει αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, έγραφε ότι προέρχεται από το Γκρέκο το όνομα Γραικία. Αλλά για τους Έλληνες σε όλη την ιστορία, είναι το όνομα «Ελλάς» που αναφέρεται στη χώρα τους.
ΜΕΡΟΣ 2o
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ 1 ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ 2 ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΕΛΙΤΕΑ ΩΣ ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥ «ΕΛΛΑΣ»
Τοποθεσία 1 – «Ελλάς» στο Κτούρι στο χωριό Ελληνικό δυτικά των Φαρσάλων
Τα Φάρσαλα, συσχετίζονται συχνά με την τοποθεσία του παλατιού του ήρωα Αχιλλέα, βρίσκονται 30 μίλια δυτικά της πόλης του Βόλου, απ’ όπου ξεκίνησε το θρυλικό ταξίδι του Ιάσονα και των Αργοναυτών. Έξι μίλια δυτικά από τη Φάρσαλα είναι ένας λόφος που ονομάζεται Κτούρι. Εδώ δεσπόζει μια υψηλή κορυφογραμμή ύψους 600 ποδιών, που εκτείνεται βόρεια και νότια για σχεδόν ½ μίλι. Η κορυφή της είναι φαρδιά και επίπεδη και έχει πανοραμική θέα της Θεσσαλικής πεδιάδας. Μέσα στην κορυφή είναι υπολείμματα πολυγωνικού τοίχου. Ένα παρόμοιο κατώτερο τοίχωμα περιβάλλει την κορυφογραμμή για απόσταση περίπου ενός μιλίου. Οι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι αυτή η τοποθεσία προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα.
Δεκαπέντε μίλια νότια από τα Φάρσαλα μέσω των βουνών του Ναρθακίου και συνορεύοντας προς τα ανατολικά με τα ανθεκτικά βουνά της Όθρυος, όπου και οι θρυλικοί Τιτάνες, βρίσκεται η αρχαία πόλη Μελιταία, η οποία νωρίτερα στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Πύρρα. Ένας πλακόστρωτος δρόμος οδηγεί στην κορυφή του υψώματος και στην ακρόπολη όπου ο κατασκευασμένος δρόμος οδηγεί στην κορυφή του λόφου και στην ακρόπολη όπου τα ερείπια θεμελίωσης είναι σαφώς ορατά. Από την ακρόπολη, με την ευρεία θέα της κάτω κοιλάδας, υπάρχει ένας τοίχος ο οποίος, όπως και οι περισσότεροι λόφοι, εκτείνεται κάτω από την αρχαία πόλη. Τα υπόλοιπα του τοίχου είναι ορατά στην κάτω πόλη. Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται ο φημισμένος τάφος του Έλληνα, γιου του Δευκαλίωνα και της Πύρρας.
Εμφανίζεται [Σπύρος Μπαϊκούσης] δείχνοντας την τοποθεσία που βρίσκεται κάτω από την μακριά κορυφογραμμή.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ 3 ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΟ «ΕΛΛΑΣ» ΚΑΙ ΤΟΥΣ «ΕΛΛΗΝΕΣ»
Τοποθεσία 3: Η «Ελλάς» κοντά στην Σπερχειάδα στην Άνω Φτέρη σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Ελληνικά
Είκοσι μίλια νοτιοδυτικά της Μελιταίας και δεκαπέντε μίλια δυτικά της πόλης της Λαμίας βρίσκεται η τρίτη περιοχή που αγωνίζεται για τον τίτλο της αρχαίας πόλης «Ελλάς». Βρίσκεται στη νότια πλευρά του ποταμού Σπερχειού, περίπου τέσσερα μίλια νοτιοδυτικά της πόλης της Σπερχειάδας.
Η «Ελλάς» και οι «Έλληνες» εντοπίστηκαν στην Ιλιάδα του Ομήρου
Η Ιλιάδα του Ομήρου μπορεί να καταλάβει την πραγματική θέση του όρου «Ελλάς» στη χώρα. Από τα 29 ελληνικά βασίλεια που πολέμησαν στον Τρωικό πόλεμο, ήταν μόνον ο Αχιλλέας και τα στρατεύματά του Μυρμιδώνες, που αναγνωρίστηκαν ως «Έλληνες» από την Ελλάδα. Ο Όμηρος δήλωσε: «-Όλοι όσοι ζούσαν στο Πελασγικό Άργος, το μεγάλο στράτευμα από την Άλο και την Αλόπη και την Τραχίνη, οι άντρες της Φθίας και της Ελλάδας όπου οι γυναίκες είναι ένα θαύμα, όλοι οι μαχητές που ονομάζονταν Αχαιοί, Έλληνες και Μυρμιδόνες με πενήντα πλοία και ο Αχιλλέας ήταν ο ηγέτης τους ". Για να εντοπισθεί το παλάτι του Αχιλλέα στη Φθία πρέπει να εντοπισθεί η «Ελλάς». Αλλά λιγότερη αρχαιολογική προσοχή έχει επικεντρωθεί στη Θεσσαλία από ό, τι στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Μια άλλη ένδειξη έρχεται και πάλι στην Ιλιάδα όταν λέει ο Φοίνιξ, σύμβουλος του Αχιλλέα. "Ξεκίνησα για πρώτη φορά από την Ελλάδα – αποφεύγοντας μια διαμάχη με τον πατέρα μου - και έφυγα μέσα σε όλη την έκταση της Ελλάδας και κέρδισα το καλό σκοτεινό χώμα της Φθίας, μητέρα κοπαδιών, έφτασα στον βασιλιά και ο Πηλέας (πατέρας του Αχιλλέα ) μου παρέσχε μία βασιλική υποδοχή". (Τελικά, ο Πηλέας έκανε τον Φοίνικα βασιλιά των Δολόπων, στην ορεινή περιοχή δυτικά του βασιλείου του Πηλέα και του Αχιλλέα).
Αποδεχόμενοι την αξιοπιστία της Ιλιάδας, η έρευνα της οποίας συνεχίζει να επιβεβαιώνει ότι υπήρξε ένας Τρωικός Πόλεμος και ήταν πραγματικοί άνθρωποι, τότε ο Φοίνιξ για να φύγει "μέσα από όλη την έκταση της Ελλάδας και της Φθίας (πιθανώς σήμερα Φάρσαλα) είναι μεγάλη και θα να είναι ένα μάλλον δύσκολο ταξίδι; Αν ναι, από τη Μελιταία προς τη Φθία θα ήταν η διαδρομή, που καλύπτει 15 μίλια πεδιάδων και τραχείς λόφους. Από το Κτούρι στο Ελληνικό ή από την Άνω Φτέρη στο Ελληνικό θα ήταν λιγότερο απομακρυσμένο και όχι πολύ δύσκολο. Η Φιλιαδόνα στη Μελιταία πιθανότατα να είναι η περιοχή της Ελλάδας. Αλλά είναι για τους μελετητές, και ακόμα καλύτερα, ανασκαφές να δώσουν την απάντηση.
Συμπέρασμα
Οι αρχαιολόγοι, οι ερευνητές και οι μελετητές της ιστορίας μπορούν να θεωρήσουν από τις προκαταρκτικές αποδείξεις ποια τοποθεσία πιθανότατα ταιριάζει με την ένδειξη "το λίκνο του Ελληνισμού". Οι κάτοικοι και οι συνεργάτες από κάθε τοποθεσία πιστεύουν ότι έχουν την απάντηση. Όχι μόνο αυτό, αλλά ο ενθουσιασμός που έστειλαν αποκάλυψαν το πάθος που πρέπει να γνωστοποιήσουν με κάποιο τρόπο τη σημασία της γνώσης της γενέτειρας της ελληνικής πατρίδας των προγόνων. Την Ελλάδα και τους ανθρώπους που ονομάζονταν Έλληνες. Τα ευρήματά μας που εντοπίστηκαν μέσω αυτού του άρθρου και η υποστήριξη φωτογραφιών παρέχουν σημαντικό λόγο για περαιτέρω διερεύνηση. Αλλά χωρίς συστηματικό σχεδιασμό και ανασκαφές έχουμε μόνο εικασίες και υποθέσεις. Μέχρι τότε θα αφήσουμε τους αναγνώστες να αποφασίσουν ποια περιοχή έδωσε το όνομά της στο έθνος που από τους Έλληνες ονομάζεται «Ελλάς»:
Χτούρι / Ελληνικό στη Φάρσαλα - Φιλιαδόνα στη Μελιταία - Άνω Φτέρη / Ελληνικά στην Σπερχειάδα