Επιπροσθέτως γίνονται και άλλες αναφορές που ενισχύουν το υπόβαθρο για την επιστημονική μελέτη. Αυτά τα στοιχεία ενίοτε περιγράφουν το φαινόμενο ή την ώρα που εκδηλώνεται. Η εμφάνιση π.χ. «κακής» καταχνιάς και όχι συνηθισμένης συννεφιάς ή σκότους, υποδηλώνει ότι η ηλιακή έκλειψη είναι μερική και όχι ολική, αφού στην ολική έκλειψη επικρατεί για λίγα λεπτά της ώρας απόλυτο σκοτάδι.
Πέντε ημέρες πριν από την ημέρα της έκλειψης, κατά την άφιξη του Οδυσσέα στην Ιθάκη, η Αφροδίτη ήταν ορατή πριν από την ανατολή του Ήλιου. Σε άλλα σημεία δηλώνεται με σαφήνεια η φάση της νέας σελήνης που αποτελεί την απαραίτητη συνθήκη προκειμένου να υπάρξει ηλιακή έκλειψη. Εκείνη την ημέρα ήταν «του μεν φθίνοντος μηνός, του δε ισταμένοιο» [ξ 161-164] .
- ΄Εν μεν γαίαν έτευξ’, εν δ’, εν δε τα τείρεα πάντα, τα τ’ ουρανός εστεφάνωται, Πληιάδας ουρανόν, εν δε θάλασσαν, ηέλιόν τ’ ακάμαντα σελήνην τε πλήθουσαν θ’ Υάδας τε, το τε σθένος Ωρίωνος Άρκτον θ’, ήν και Άμαξαν επίκλησιν καλέουσιν, ή τ’ αυτού στρέφεται και τ’ Ωρίωνα δοκεύει, οίη δ’ άμμορός εστι λοετρών Ωκεανοίο.’ ‘
- ΤΗΝ ΓΗ ΑΥΤΟΥ, ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΡΦΩΝΕΙ,
- ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΟΝ ΑΚΑΜΑΝΤΟ, ΓΕΜΑΤΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ
- Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΟΛΟΥΘΕ ΣΤΕΦΑΝΩΝΟΥΝ
- ΠΛΕΙΑΔΕΣ, ΥΑΔΕΣ, ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΩΡΙΟΝΑ,
- ΤΗΝ ΑΡΚΤΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΜΑΞΑ ΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥ ΓΥΡΙΖΕΙ
- ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΩΡΙΟΝΑ ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ
- Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ ΤΟ ΛΟΥΣΜΑ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ’
Δεδομένου ότι οι εκλείψεις διέπονται από μία περιοδικότητα, παρέχεται η δυνατότητα στους ερευνητές με κατάλληλους αλγορίθμους, να εντοπίσουν εκλείψεις που συνέβησαν στο παρελθόν ή που πρόκειται να συμβούν στο μέλλον. Αρκεί να υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία.
Το χρονικό αυτό διάστημα δεν είναι τυχαίο. Καλύπτει την έναρξη της άνθησης του μυκηναϊκού πολιτισμού στο 1400 π.Χ. καθώς και την ακμή και το τέλος του κόσμου των Αχαιών το 1130 π.Χ. Για την απόπειρα χρονολόγησης του Τρωικού Πολέμου σημειώνεται ότι η μυκηναϊκή εκστρατεία εναντίον της Τροίας δεν θα μπορούσε να γίνει κατά την ακμή της Χεττιτικής Αυτοκρατορίας.
Μία ελληνική ομάδα επιστημόνων ασχολήθηκε τα τελευταία χρόνια με τα ζητήματα αυτά και προέβη σε ανακοινώσεις. Αποτελείται από το γεωφυσικό Σταύρο Παπαμαρινόπουλο, καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, την επίκουρη καθηγήτρια Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδήμα, καθώς και άλλους ειδικούς της φιλολογίας, της αστρονομίας, της αρχαιολογίας, της ατμοσφαιρικής φυσικής, της πληροφορικής και της γεωλογίας. Σχετική επιστημονική ανακοίνωση έγινε το 2017 στην Ακαδημία Αθηνών από τον Ακαδημαϊκό Αντώνη Κουνάδη. Πρόκειται όντως για μία διεπιστημονική συνεργασία.
Η διεπιστημονική ομάδα [PAPAMARINOPOULOS et al.] απορρίπτει τεκμηριωμένα για πολλούς λόγους την παραπάνω προταθείσα ημερομηνία. Μεταξύ άλλων επισημαίνει όχι το σκότος [«ηήρ»], αλλά η καταχνιά [αχλύς] είναι που υποδηλώνει μερική και όχι ολική, ηλιακή έκλειψη. Η ίδια ομάδα από το σύνολο των 64 ηλιακών εκλείψεων [ολικές, μερικές και δακτυλιοειδείς] που δίνει σε σχετικό κατάλογο η NASA [ESPENAK-MEEUS 2006, 2009 a,b,c] για το χρονικό διάστημα που εξετάζεται και ήταν ορατές στα Ιόνια Νησιά, τις περιορίζει σε 14, στο φθινόπωρο που οδηγεί ο Όμηρος με τις σχετικές αναφορές του. Εν συνεχεία συνεκτιμώντας και άλλα στοιχεία των ομηρικών αναφορών, όπως ή εμφάνιση της Αφροδίτης, η ώρα που αυτές εντοπίσθηκαν σε συνδυασμό με την περιγραφή της μνηστεροφονίας, που έγινε μετά το μεσημεριανό φαγητό, καταλήγει στην μερική ηλιακή έκλειψη της 30ής Οκτωβρίου 1207 π.Χ. με σημαντική κάλυψη των ¾ του ηλιακού δίσκου [74,7%].
Η ηλιακή έκλειψη στη Τροία και ο θάνατος του Πατρόκλου
Ως οι μεν μάρναντο δέμας πυρός, ουδέ και φαίης ούτε ποτ’ ηέλιον σων έμεναι ούτε σελήνην.
ΕΤΣΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΕΜΑΧΟΝΤΟ ΔΙΚΗΝ ΠΥΡΟΣ, ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ’ ΛΕΓΕΣ ΠΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΣΩΟΣ ΕΜΕΝΕΝ ΟΥΤΕ Η ΣΕΛΗΝΗ
ΓΙΑΤΙ ΟΜΙΧΛΗ ΚΑΤΕΧΕΝ ΟΣΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΣΤΕΚΟΝΤΑΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΤΕΘΝΕΩΤΑ ΜΕΝΟΙΤΙΑΔΗΝ
ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΑΜΠΡΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΝΗ ΣΚΟΤΑΔΙ ΟΛΟΓΥΡΑ ΒΑΘΥ ΤΟΥΣ ΕΧΥΣΕ Ο ΚΡΟΝΙΔΗΣ
Οι δ’ άλλοι Τρώες και ευκνήμιδες Αχαιοί εύκηλοι πολέμιζον υπ’ αιθέρι, πέπτατο δ’ αυγή ηελίου οξεία, νέφος δ’ ου φαίνετο πάσης γαίης ουδ’ ορέων | ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΩΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΧΑΙΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΚΝΗΜΙΔΕΣ ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΙΘΕΡΑ, ΚΙ ΑΠΛΩΝΟΤΑΝ Η ΑΝΤΑΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΟΞΕΙΑ, ΚΑΙ ΝΕΦΟΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΕΠΙ ΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΥΤΕ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ |
Η τελευταία επισήμανση υποδηλώνει την ύπαρξη μιας «σκοτεινιάς» όπως όταν υπάρχει νέφωση, χωρίς όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, την ύπαρξη νεφών. Πρόκειται για το σκοτείνιασμα που επιφέρει μία μερική ηλιακή έκλειψη. Το οξύ εκτυφλωτικό ηλιακό φως προέρχεται από το εναπομείναν μικρό τμήμα του ηλιακού δίσκου που δεν έχει καλυφθεί από τον σεληνιακό δίσκο.
Στη συνέχεια και ενώ η μάχη συνεχίζεται, η θεά Αθηνά ως πορφυρή νεφέλη κατέβηκε από τον ουρανό επί του εδάφους [Ρ 544-555], καλύπτοντας τα στρατεύματα, οπότε η μάχη διακόπτεται λόγω μη ορατότητας, όπως δηλώνεται δια στόματος του Αίαντα [Ρ 643-650]. Δηλαδή το μειωμένο ηλιακό φως, λόγω της έκλειψης, επιβαρύνεται από την προσθήκη αυτού του κόκκινου νέφους.
Ζευς εξ ουρανόθεν ……ως η πορφυρέῃ νεφέλῃ πυκάσασα έ αυτήν δύσετ’ Αχαιών έθνος, έγειρε δε φώτα έκαστον
Ο ΖΕΥΣ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ ….. ΣΕ ΠΟΡΦΥΡΗ ΝΕΦΕΛΗ ΤΥΛΙΓΟΝΤΑΣ ΕΑΥΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΘΗΚΕ ΣΤΩΝ ΑΧΑΙΩΝ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΓΕΙΡΕΝ ΕΚΑΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ
Ρ 644-651
αλλ’ ου πῃ δύναμαι ιδέειν τοιούτον Αχαιών· ηέρι γαρ κατέχονται ομώς αυτοί τε και ίπποι. Ζευ πάτερ αλλά συ ρύσαι υπ’ ηέρος υίας Αχαιών, ποίησον δε αίθρην, δος δε οφθαλμοίσιν ιδέσθαι· εν δε φάει και όλεσσον, επεί νυ τοι εύαδεν ούτως
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩ ΚΑΝΕΝΑ ΕΚ ΤΩΝ ΑΧΑΙΩΝ ΓΙΑΤΙ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΠΠΟΥΣ ΤΟΥΣ. ΔΙΑ ΠΑΤΕΡΑ ΔΙΑΛΥΣΕ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΧΑΙΟΥΣ, ΚΑΝΕ ΞΑΣΤΕΡΙΑ, ΚΑΝΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΟΦΘΑΛΜΟΙ ΜΑΣ . ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ (ΕΣΥ ΔΙΑ) ΑΣ ΧΑΘΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ.
ΑΜΕΣΩΣ [Ο ΔΙΑΣ] ΤΗΝ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕ ΚΑΙ ΑΠΩΘΗΣΕ ΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ, ΚΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΕΠΕΛΑΜΨΕ, ΚΑΙ ΠΑΣΑ Η ΜΑΧΗ ΕΦΑΝΗ
Χρονολογικές αφετηρίες
Από κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας προκύπτει ότι οι εκστρατείες ξεκινούσαν την άνοιξη ή αμέσως μετά από αυτήν. Με αυτή τη λογική διεξαγωγής των πολέμων η έναρξη των επιχειρήσεων και της επιμελητείας προεκτείνεται και στην μυκηναϊκή περίοδο, που συμπίπτει με την ύστερη εποχή του Χαλκού. Ένα «έτος πολέμου» στην Τροία, άρχιζε την άνοιξη ενός έτους και τελείωνε την άνοιξη του επομένου έτους.
Για την ομιλία αυτή χρησιμοποιήθηκε κυρίως υλικό που προθύμως έθεσαν στη διάθεσή μας οι καθηγητές Σταύρος Παπαμαρινόπουλος και Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδήμ