by Dr. Dimitrios G. Brianas,
Professor and President, The Achilles Foundation
[μετάφραση από τα αγγλικά]
Ο Αχιλλέας και ο τρωικός πόλεμος είναι πραγματικά γεγονότα και όχι μυθολογία.
Εδώ και δέκα χρόνια, όταν ξεκίνησα τη δική μου Οδύσσεια να εντοπίσω την ιδιαίτερη πατρίδα και την πρωτεύουσα του Αχιλλέα, στη Φθία, συνάντησα δύο τύπους ανθρώπων:
1. Αυτούς που πιστεύουν ότι ο Αχιλλέας υπήρξε ένα πραγματικό τμήμα της Ελληνικής Ιστορίας, και
2. Άλλους που πιστεύουν ότι αυτό είναι μυθολογία.
Για τους αρχαίους Έλληνες, για μένα και πολλούς άλλους, δεν τίθεται καν ερώτημα ότι ο Αχιλλέας και ο Τρωικός πόλεμος ήταν πραγματικά γεγονότα. Αν και ο Heinrich Schliemann ανακάλυψε την Τροία το 1871 και αργότερα τις Μυκήνες, πολλοί μαθητές ακόμα θεωρούν ότι αυτό είναι μύθος. Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι στην περίοδο του Τρωικού Πολέμου, 1250 π.Χ., οι Έλληνες (που ο Όμηρος αποκαλούσε Αχαιούς) δεν διέθεταν μία γραπτή γλώσσα. Δεν υπήρξαν τα οποιαδήποτε στοιχεία που θα πιστοποιούσαν ιστορικά γεγονότα, ει μη μόνον μία γλώσσα ονομαζόμενη γραμμική γραφή Α και Β υπήρχε για την διατήρηση κάποιων δεδομένων. Το Ελληνικό αλφάβητο αναπτύχθηκε κάπου 400 χρόνια αργότερα.
Ομοίως οι Αιγύπτιοι της Χιτιτικής φυλής, των οποίων το βασίλειο ήταν επικεντρωμένο ανατολικά της σύγχρονης Άγκυρας, δεν είχαν μία γραπτή γλώσσα. Το έτος 1905, ανακαλύφθηκαν 10.000 σκεπαστές αναμνηστικές πλάκες (η βιβλιοθήκη τους). Αυτές οι αναμνηστικές πλάκες αποκρυπτογραφήθηκαν εν μέρει τα τελευταία δέκα χρόνια και παρουσίασαν γραπτές αποδείξεις για την διαμάχη στο Αιγαίο στη διάρκεια της εποχής του χαλκού, την περίοδο του Τρωικού Πολέμου. Πολλές από τις πλάκες αυτές είχαν γραφτεί στην Akadian, τη γλώσσα της διπλωματίας αυτής της περιόδου.
Ένα βιβλίο του Joachim Latacz, Troy and Homer (2004), παρουσιάζει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Αυτές οι αναμνηστικές πλάκες αναγνωρίζουν έναν βασιλιά ονομαζόμενο "Achijawa" –Αχιγιάβα- πολύ κοντά στον όρο "Achaioi" –Αχαιοί- που απαντάται στην Ιλιάδα του Ομήρου. Αυτό το όνομα απαντάται το πρώτον σε Χιτιτικά κείμενα το 1400 π.Χ. Ο Latacz –quotes Professor Starke of Tuebingen University in Germany- αναφέρει:
in the reign of (the Hittite king) Hattusili III (1265-1240 BC), he (Achiyawa) repeatedly stirred up unrest on the entire western coast of Asia Minor. –The Hittite Great King consistently addresses the king of Achijawa formally using the style "my brother"- For the Hittite crown –Achijawa was a political and military force to be reckoned with. (p123).
Για πρώτη φορά τώρα οι σπουδαστές έχουν γραπτές αποδείξεις που βρίσκονται στη διάρκεια της περιόδου του Τρωικού Πολέμου και αυτές συνδέουν τον Achijawa με τους Έλληνες.
Σε μία συνέντευξη τύπου τον Αύγουστο του 2003 στην Τροία, ο καθηγητής Starke παρουσίασε λεπτομέρειες από την πρώτη επιστολή που στάλθηκε από τους Έλληνες στους Χίττιτες. Αναφέρει:
Ο αποστολέας αυτής της επιστολής ήταν ένας βασιλιάς Achijawa παραλήπτης ήταν ο μέγας βασιλιάς των Χιττιτών. Εξέχοντα γλωσσολογικά στοιχεία του κειμένου επιβεβαιώνουν ότι ο συγγραφέας μιλούσε ελληνικά (p243).
Ο Latacz δήλωσε:
Ilios or Wilios (Troy) is not the Product of the Greek imagination, but a real historical site. This site is located at the very place in which Homer shows it. (p90). [= Το Ίλιον (Τροία) δεν είναι προϊόν της ελληνικής φαντασίωσης, αλλά ένα πραγματικό ιστορικό μέρος. Αυτό το μέρος τοποθετείται ακριβώς στο σημείο όπου το τοποθέτησε ο Όμηρος].
Περαιτέρω παρουσιάζει αναφορές του Edward Vissers στο βιβλίο του 1997, Catalogue of Ships, «Πουθενά στον Όμηρο δεν μπορεί να έχουν παρεισφρήσει πραγματικά λάθη (p223). Ο Βρετανός ελληνιστής Denys Page ακόμη ενωρίτερα, εκθέτει:
Οι Αχαιοί πολέμησαν τους Τρώες και Αγαμέμνων ήταν το όνομα του βασιλιά των Μυκηνών. Ο Αχιλλέας ασφαλώς δεν ήταν λιγότερο διαχρονικός. (pp169-70,305).
Ο τύμβος του Αχιλλέα εντοπίζεται σήμερα έξω από την Τροία με θέα στο Αιγαίο, εκεί όπου τα στρατεύματα των Μυρμιδόνων έμειναν αμανάτι για τα επόμενα 3250 χρόνια. Τριάντα πόδι αψηλότερα, αυτός ο ιερός χώρος είναι μόλις νοτίως της παλαιάς πόλης Αχίλλειον χτισμένης από Έλληνες Αιολείς, μερικές γενεές μετά τον πόλεμο.
Επειδή κάθε χρόνο έρχεται και νέα απόδειξη, ανακαλύπτεται η αυθεντικότητα του Αχιλλέα και του Τρωικού πολέμου. Με καλό σχεδιασμό, αρχαιολογική πιστοποίηση και χρηματοδοτική στήριξη, γρήγορα θα υλοποιηθεί το έργο ανασκαφής στην ιδιαίτερη πατρίδα, την πρωτεύουσα και το παλάτι (-τια) το