Για την κατασκευή της ασπίδας του Αχιλλέα επιστράτευσαν και ο Ήφαιστος και ο Όμηρος όλη τους την τέχνη. Η ασπίδα του Αχιλλέα είναι ένας ύμνος στην τεχνολογία, μια ποιητική παρουσίαση του πλέον περίφημου σε τέχνη έργου της ομηρικής εποχής.
Πηγή: pentapostagma
Για την κατασκευή της ασπίδας του Αχιλλέα επιστράτευσαν και ο Ήφαιστος και ο Όμηρος όλη τους την τέχνη. Η ασπίδα του Αχιλλέα είναι ένας ύμνος στην τεχνολογία, μια ποιητική παρουσίαση του πλέον περίφημου σε τέχνη έργου της ομηρικής εποχής.
0 Comments
Πηγή: Αρχαία Ελλάς Ο Νεοπτόλεμος οποίος ονομάζεται και Πύρρος ήταν γιος του Αχιλλέα και της Δηιδάμειας και ανατράφηκε στο ανάκτορο του παππού στη Σκύρο.
Μετά το θάνατο του Αχιλλέα ο Νεοπτόλεμος πείστηκε από τον Οδυσσέα να πολεμήσει στην Τροία γιατί ήταν δισέγγονος του Αιακού. Σύμφωνα με το χρησμό ή Τροία δεν θα έπεφτε χωρίς τη βοήθεια του απογόνου του Αιακού, μιας και αυτός είχε βοηθήσει την κατασκευή των τειχών της . Ο Νεοπτόλεμος φορώντας τον θώρακα και τον οπλισμό του πατέρα του Αχιλλέα, που του τα είχε δώσει ο Οδυσσέας αναδείχθηκε σε ήρωα της άλωση της Τροίας, ήταν από τους πρώτους που εισχώρησε στην Τροία εξερχόμενος από το δούρειο ίππο. Σκότωσε τον Πρίαμο και τον γιο του Έκτορα Αστυάνακτα και θυσίασε στον τάφο του πατέρα του την κόρη του Πριάμου Πολυξένη. Μαζί του ως λάφυρο πήρε την συζύγου του Έκτορα Ανδρομάχη. Για την επιστροφή του υπάρχουν διάφορες παραδόσεις. Σύμφωνα με μία εκδοχή εγκαταστάθηκε στην ήπειρο και έγινε βασιλιάς των Μολοσσών, ενώ μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι επέστρεψε στην πατρίδα του και παντρεύτηκε την κόρη του Μενέλαου και της Ελένης Ερμιόνη, την οποία όμως ο πατέρας του είχε υποσχεθεί προηγουμένως τον Ορέστη. Ο Ορέστης φέρεται να σκότωσε τον Νεοπτόλεμο στους Δελφούς όπου έλεγαν πως υπάρχει και ο τάφος του Νεοπτόλεμου. Οι κάτοικοι της περιοχής τον λάτρευαν σαν ήρωα. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι σκοτώθηκε από ιερέα του Απόλλωνα πάνω στην εστία του ναού. Σύμφωνα με την παράδοση ο τάφος του βρισκόταν κοντά στην είσοδο του ναού του Απόλλωνος στους Δελφούς. Αργότερα τα λείψανα του μεταφέρθηκαν σε τέμενος που αφιερώθηκε στην μνήμη του. Το τέμενος βρισκόταν στο ύψος του ναού του Απόλλωνα βορειοανατολικά αυτού και δυτικά της στοάς του Αττάλου. Εντός του υπήρχε ο τάφος του καθώς και βωμός στο βόρειο τοίχος της περιβόλου Το 333 π.Χ. μετά τη μάχη της Χαιρώνειας ανακαινίστηκε από τους Θεσσαλούς οι οποίοι τον τιμούσαν ιδιαίτερα. Η Ιλίου Πέρσις, ένα από τα χαμένα έπη του τρωικού κύκλου, περιέγραφε την άλωση και καταστροφή της Τροίας από τους Αχαιούς. Ως δημιουργός του φερόταν ο ποιητής του 8ου π.Χ. αιώνα Αρκτίνος ο Μιλήσιος, πιθανολογούμενος συγγραφέας επίσης της Αιθιοπίδος και της Τιτανομαχίας.
Πηγή: Παντελής Καρύκα Ως το 1300 π.Χ. περίπου οι Μυκηναίοι είχαν κατορθώσει να δημιουργήσουν μια αυτοκρατορία, έχοντας υπό τον έλεγχο τους το εμπόριο της Μεσογείου. Τότε όμως (γύρω στο 1274 π.Χ.) συνέβη ένα κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός, η μάχη του Καντές. Στην μάχη αυτή συγκρούστηκαν Αιγύπτιοι και Χετταίοι και μετά ακολούθησε ο Τρωικός Πόλεμος
Ψηφιδωτό με σκηνή από την Ιλιάδα του Ομήρου, μια συναρπαστική ανακάλυψη σε ρωμαϊκή βίλα
Είναι μοναδικό στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς παρουσιάζει τον Αχιλλέα και τη μάχη του με τον Έκτορα στο τέλος του Τρωικού Πολέμου. Στο εν λόγω βιβλίο, Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΙΛΙΑΔΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ, των Φλόρενς και Κένεθ Γουντ, που εκδόθηκε το 2000 μετά από 40 χρόνια μελέτης, αποκαλύπτεται η αντιστοίχιση των γεγονότων και προσώπων του έπους με αιώνια αστρονομικά γεγονότα της χωρίς αρχή δημιουργίας του κόσμου
Πηγή: el.wikipedia
Εικόνα © Αρχαία Ελληνικά Στην Ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία ο Αινείας ήταν γιος του Αγχίση και της θεάς Αφροδίτης, αδελφός του Λύρου και συγγενής του βασιλιά της Τροίας Πριάμου. Ο Αινείας έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο επικεφαλής των Δαρδάνων, ως σύμμαχος των Τρώων, και ήταν ο γενναιότερος ήρωας στην πλευρά τους μετά τον Έκτορα. Φαίνεται πάντως ότι αρχικώς δεν ήθελε να συμμετάσχει στον πόλεμο, γιατί περίμενε μετά τον θάνατο του Πριάμου να βασιλεύσει αυτός στον θρόνο του, αλλά όταν ο Αχιλλέας τον έδιωξε από την Ίδη στη Λυρνησσό, που επίσης κατέστρεψε ύστερα, ο Αινείας υποχρεώθηκε πλέον να καταφύγει στην Τροία και να συμπολεμήσει με τους Τρώες. Πολεμώντας στον Τρωικό Πόλεμο με τον Διομήδη, ο Αινείας σώθηκε μόνο χάρη στην προστασία της μητέρας του Αφροδίτης και του Απόλλωνα, που τον μετέφεραν στην Πέργαμο για ανάρρωση, ενώ στη σύγκρουσή του με τον Αχιλλέα τον έσωσε ο θεός Ποσειδώνας. Μετά την άλωση και τη λεηλασία της Τροίας, ο Αινείας με μερικούς Τρώες (που έγιναν γνωστοί ως «Αινειάδες») εξακολούθησαν να αμύνονται σε κάποια συνοικία της πόλης, ώσπου οι Αχαιοί τους διεμήνυσαν ότι τους δέχονται «υποσπόνδους», δηλαδή ύστερα από συμφωνία να αποχωρήσουν ανενόχλητοι, με την άδεια να πάρουν ο καθένας τους ό,τι μπορούσε να σηκώσει στα χέρια του από την περιουσία του. Γιατί ο θάνατος του Αχιλλέα όπως τον γνωρίζουμε δεν αναφέρεται στα έργα του Ομήρου; Πέμπτη, Οκτωβρίου 07, 2021 - Μυθολογία Πηγή: Αρχαία Ελληνικά Στό «Μόν Ρεπό» τῆς Κέρκυρας ὑπάρχει ἓνα περίτεχνο ἀντίγραφο τοῦ Ἀχιλλέα νά πιάνει μέ ὀδύνη τό βέλος, πού ἒχει μπηχθῆ στήν δεξιά του φτέρνα, περιμένοντας καθιστός καί μέ ὀδύνη τόν θάνατο. Ἂραγε πεθαίνει κανείς ἂν δεχθῆ ἓνα βέλος στήν φτέρνα; Ἐντελῶς ἀπίθανο.
Πῶς πέθανε λοιπόν ὁ Ἀχιλλέας; Τό θέμα εἶναι λίγο πολύπλοκο, ἀλλά ὃσοι ἀγαποῦν καί ἐνδιαφέρονται γιά τόν Ὃμηρο, εἶμαι βέβαιος ὃτι θά ἱκανοποιηθοῦν ἀπό τίς ἐξηγήσεις πού ἀκολουθοῦν, καί πού βασίζονται, ὃπως πάντα, στό πληροφοριακό ὑλικό τῶν ἐπῶν, καί ὂχι στίς φαντασιώσεις τῶν γνωστῶν μας παλαιοτέρων φιλολόγων, πού δίδαξαν τά παιδιά μας καί τά ἐγγόνια μας, περνῶντας στρεβλές πληροφορίες γιά τόν Ὃμηρο, γιά λόγους πού τούς ἀφοροῦν. 25/10/2021 Ένα ενδιαφέρον βιβλίο που δημοσιεύει για πρώτη φορά χεττιτικά κείμενα στα ελληνικά, που αφορούν στο μυκηναϊκό Αιγαίο, δίνει νέα διάσταση των αιτιών που έγινε ο Τρωικός Πόλεμος. Σύμφωνα με τον συγγραφέα και άλλους μελετητές, οι πινακίδες με την σφηνοειδή χεττική ή χιττιτική γλώσσα αναφέρονται σε ένα βασίλειο των Αχαιών, το οποίο ενεπλάκη σε πόλεμο για μια προίκα που δεν δόθηκε ποτέ.
Ευαγγελία Δημοπούλου Αρχαιολόγος
|
Κατηγορίες
All
Αρχείο
March 2023
ΣύνδεσμοιΧορηγοί![]() ![]() Υποστηρικτές |