Πηγή: Lamianow Μυκηναϊκό θολωτό τάφο έφερε στο φως ανασκαφή που έλαβε χώρα κοντά στην Αμφίκλεια. Η σπουδαία ανακάλυψη που έγινε μετά από έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας στην Κοινότητα Τιθρωνίου του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας έρχεται να λύσει σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με την ιστορία της περιοχής.
0 Comments
Πηγή: exploringgreece.tv «Βάζει τη γης, βάζει τη θάλασσα, βάζει τα ουράνια απάνω, βάζει τον ήλιο τον ακούραστο, τ’ ολόγιομο φεγγάρι, κι’ όλα τ’ αστέρια, ως στεφανώνουνε τον ουρανό…» Με αυτά τα λόγια περιγράφει σε μερικούς από τους 134 στίχους του στην Ηλιάδα ο Όμηρος την μυθική ασπίδα του Αχιλλέα. Μια ασπίδα έργο τέχνης που έχει συζητηθεί και αναλυθεί όσο λίγα αντικείμενα της αρχαίας ιστορίας. Και ποιος άλλος θα μπορούσε να είχε φτιάξει αυτή την ασπίδα αν όχι ο Ήφαιστος; Και δεν είναι λίγοι βέβαια εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι ο Όμηρος δεν περιέγραφε στους στίχους του στην Ηλιάδα μια πραγματική ασπίδα αλλά επρόκειτο για επινοήματά του που ένωσε με αριστοτεχνικό τρόπο. Το σίγουρο είναι ότι η μυθική ασπίδα του Αχιλλέα δεν μπορεί παρά να κρύβει μεγάλους και μικρότερους συμβολισμούς.
Ευθύμιος Αδάμης Το ερώτημα που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν όλοι οι αρχαιολόγοι που έρχονται σ’ επαφή με τα ευρήματα της κοιλάδας του Σπερχειού είναι ένα:
«Με ποιο μυκηναϊκό βασίλειο θα μπορούσε να ταυτιστεί η κοιλάδα του ποταμού Σπερχειού;» «Είναι βάσιμο να υποθέσουμε ότι η ομηρική Φθία θα μπορούσε να βρίσκεται εκεί;» Σήμερα αποτελεί αναντίρρητο γεγονός ότι η κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού έχει άμεση σχέση με την ελληνική προϊστορία. Μιχάλης Παλικισιάνος Στην Ιλιάδα φίλες και φίλοι μας, βλέπουμε τον Αχιλλέα τελικά να σκοτώνει τον Έκτορα, και μετά από κάποιες ημέρες, ο Πρίαμος, ο πατέρας του Έκτορα, δίνοντας πλούσια δώρα στον Αχιλλέα, παίρνει το σώμα του νεκρού γιου του.
Για 9 μέρες οι γυναίκες της Τροίας τον έκλαιγαν και οι άνδρες έκοβαν ξύλα για την πυρά του. [Του Τάκη Ευθυμίου] Πηγές: 1. «Αχιλλέας ο ευάλωτος πολεμιστής», Μεγάλοι Μύθοι των Αρχαίων Ελλήνων, εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» 2. https://www.protagon.gr/epikairotita/i-troia- 3. https://www.notospress.gr/.../osa-den-xerame-gia-tin... Τα «Κύπρια Έπη» είναι ένα σημαντικό έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας τα οποία κάποιοι απέδιδαν στον Όμηρο. Περιλαμβάνονται στα «κυκλικά ποιήματα» το χαρακτηριστικό των οποίων είναι περισσότερο η χρονολογική καταγραφή και λιγότερο το εμπνευσμένο ύφος τους. Τα ποιήματα αυτά υπήρξαν ερεθίσματα για τις συγγραφικές ιδέες των μετέπειτα τραγικών ποιητών. Τα «Κύπρια Έπη» έφθασαν σε εμάς μέσω μιας σύνοψης που έγραψε ο Πρόκλος, τη «Χρηστομάθεια».
Στη λίστα που δημοσιεύει το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Archaeology». Πηγή: LIFOTEAM H πήλινη πλάκα που διασώζει 13 στίχους της Οδύσσειας, η οποία βρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Αρχαία Ολυμπία, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο με τις δέκα σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2018, που δημοσιεύει κάθε χρόνο το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Archaeology».
Πηγή: Μυρμιδόνες Aρχαιολόγοι από τα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου βρίσκονται για έρευνες στον Αρχαιολογικό χώρο της Κουτρουλού Μαγούλα στην περιοχή του Δομοκού. Οι ανασκαφές και οι έρευνες συνεχίζονται με το ενδιαφέρον των Πανεπιστημίων να εξακολουθεί να είναι έντονο εδώ και αρκετά χρόνια για τον προϊστορικό οικισμό .
Εχθές πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης των ανασκαφών και ανανεώθηκε το ραντεβού για του χρόνου Λαμία : "Αναζητώντας" τη …Μυκηναϊκή εποχή στο Κάστρο της Λαμίας - Συνεχίζονται οι ανασκαφές6/20/2022 Πηγή: lamianow.gr Πρόκειται για ένα σπουδαίο για την πόλη μας αρχαιολογικό project, πενταετούς διάρκειας, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ξεκίνησε το 2018, με την προηγούμενη δημοτική αρχή, με τον Καθηγητή Αρχαιολογίας και Πρόεδρο του Μυκηναϊκού Ιδρύματος, κ. Χριστοφίλη Μαγγίδη και συνεχίζεται από τη σημερινή διοίκηση. Το τελευταίο διάστημα στο έργο συμμετέχει και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.
Πηγή: Ιστορία – Αρχαιολογία «Βάζει τη γης, βάζει τη θάλασσα, βάζει τα ουράνια απάνω, βάζει τον ήλιο τον ακούραστο, τ’ ολόγιομο φεγγάρι, κι’ όλα τ’ αστέρια, ως στεφανώνουνε τον ουρανό…» Έγραψε ο Όμηρος στους 134 στίχους του στην Ιλιάδα, για την μυθική ασπίδα του Αχιλλέα. Μια ασπίδα έργο τέχνης, από τα εντυπωσιακότερα αντικείμενα της αρχαίας ιστορίας. Το θρυλικό δημιούργημα που κατασκεύασε ο Ήφαιστος, κρύβει μεγάλους και μικρότερους συμβολισμούς.
Αναγκαία προλογική διασάφηση-παραδοχή
Στο περιθώριο της ανά χείρας σύντομης, πλην, περιεκτικής εργασίας, της οποίας σκοπός και επιδίωξη είναι η παύση και διάλυση της αοριστίας και της συγχύσεως εν σχέσει με την περιοχή και την έδρα της επικράτειας του υπάτου των ομηρικών ηρώων και ο εντοπισμός τους κατόπιν συνοπτικής αλλά εμπεριστατωμένης μελέτης ολίγων αποσπασμάτων των ομηρικών, κυρίως, επών, στο περιθώριο, επαναλαμβάνω, της εργασίας αυτής προκύπτει, μεταξύ των άλλων, και τούτο το βασικό στοιχείο: Όντως η Τρωική εκστρατεία την αυγή, την ανατολή του 12ου π.Χ. αιώνος είχε στόχο τη διάνοιξη εμπορικού δρόμου προς την Προποντίδα και τον Εύξεινο πόντο, την οποία παλαιότερα οι Αργοναύτες δεν είχαν κατορθώσει, και φυσικά προς τη δυτική Μικρά Ασία, περιοχή την οποία ήλεγχαν, περιφρουρούσαν και υπερασπίζονταν οι Τρώες. |
Κατηγορίες
All
Αρχείο
July 2024
ΣύνδεσμοιΧορηγοίΥποστηρικτές |